
PAPER A2 - 2008 - EXAMINER’S COMMENTS 

 

Thirty one candidates sat Paper A2.  Thirteen candidates showed a good knowledge of 

patent, copyright, and design law and practice and gained marks in the high 60s or 

above.  Many candidates that achieved lower marks had a good understanding of 

some aspects, but a lesser understanding of others.  

 

Many of the questions were designed as practical “real world” type questions, and 

were answered quite well given that candidates often find that type of question more 

difficult than brief fact-based questions. 

 

Question 1 

 

Part a tested candidates’ knowledge of the definition of a design.  While most 

candidates referred to shape, configuration, pattern, ornament, very few candidates 

mentioned that the shape/configuration features are generally 3d features and the 

pattern/ornament features are generally 2d features.     

 

Part b tested candidates’ knowledge of the section 8 design (design of addition).  Most 

candidates understood that a design of addition can be used to protect the main design 

applied to a different article, but very few mentioned that a design of addition can also 

be used to protect a substantially similar design applied to the same or a different 

article.   

 

Question 2 

 

Question 2 tested candidates’ knowledge of sets of articles.  Most candidates 

understood the basic requirements for a set of articles.   

 

In part b, it was necessary for candidates to determine whether the buckets qualify as 

a set of articles.  Many candidates incorrectly made an assumption (one way or the 

other) whether the buckets would be ordinarily on sale or intended to be used 

together; often in the negative.  That is a question of fact.  Only a few candidates 

mentioned they would check whether their client intends to sell the buckets together.   

 

For part c, it needed to be clear from the statement of novelty that the article is a set of 

buckets, not a set of bucket handles.  As the bucket handles are permanently attached 

to the buckets, the handles do not qualify as articles under the Designs Act as they are 

not made and sold separately.   

 

For part d, some candidates did not appreciate that it would be possible to file a single 

design application showing one of the buckets and disclaiming the bucket body, as the 

two handles are the same.  Again it should have been clear from the statement of 

novelty that the article is a bucket rather than a bucket handle, but for this answer 

novelty should have been claimed only for the bucket handle. 

 

In their answers for part e, several candidates assumed that the bucket was a work of 

artistic craftsmanship.  However, there was nothing in the question to suggest that is 

so.  Another important point is that most countries do not offer unregistered protection 



for industrially applied designs.  This is an important point to raise when advising on 

the benefits/limitations of copyright vs registered designs.   

 

Question 3 

 

Question 3 tested candidates’ knowledge of the criteria for protecting parts of articles.  

The important issue is whether the spoiler will be made and sold separately from the 

boot lid.  The question stated that the client provides aftermarket parts, so it is safe to 

assume that the boot lid will be made and sold separately from the car.   

 

Some candidates decided that the design of the spoiler could not be registered as the 

sole purpose of the spoiler is to carry the design.  The examiner is of the view that this 

is taking that point too far.  If that argument was valid, it would not be possible to 

obtain a registration for an ornament for example.  Additionally, the question states 

that the spoiler does not give any performance benefit, but does not state that the 

spoiler serves no purpose whatsoever.  For example, a boot lid spoiler would typically 

provide a surface for a user to grasp to while opening and closing the boot lid.   

 

Under part c, a number of candidates changed the article to a car, rather than a boot 

lid.  That is too narrow, as the question states the client manufactures aftermarket car 

parts.  The article should have been a boot lid, as that is what the client will sell. 

 

Question 4 

 

Question 4 covered various aspects of New Zealand patent infringement.   

 

Part a required the candidates to outline the actions that amount to infringement of a 

New Zealand patent.  Several candidates answered that use has to be commercial or 

trade use in order to infringe a patent.  That is incorrect – private use infringes a 

patent.  A small number of candidates misinterpreted the question and outlined the 

infringement test.   

 

Part b tested candidates’ knowledge of infringement of a process claim when the 

process is carried out overseas and the product of the process is imported.  That is an 

infringement under the Saccharin doctrine.  Several candidates thought infringement 

only occurred if the imported product was the only product that could have been 

manufactured by the process, or if the process was the only process that could provide 

the product.  Neither is correct, but those considerations could well affect how easy or 

difficult it is to prove infringement.  Some candidates also misinterpreted the effect of 

section 68A which simply changes the onus of proof if the product of the process is 

new.   

 

Many candidates incorrectly thought an imported product would not infringe a 

process claim but would infringe a product-by-process claim.     

 

Part c required the candidates to outline the steps of the Improver test.  Correctly 

outlining the steps of the Catnic test was also acceptable.   

 

Part d required an understanding of innocent infringement provisions and marking 

requirements, and was generally answered well.  



 

Question 5 
 

Question 5 tested candidates’ knowledge of registrability requirements for designs.  

For part a, many candidates did not realise that a building in portable or kitset form is 

an “article” and is therefore registrable.   

 

For part b, many candidates had the incorrect reasoning for a painting not being 

registrable.  Regulation 33 has an exclusion for printed matter.  However, a painting is 

not printed matter.  Rather, a painting is not applied to an “article” as the canvas 

serves no purpose other than carrying the design.  Some candidates correctly 

answered this. 

 

For part c, candidates should have appreciated that the shape and configuration of a 

design that is wholly functional cannot be registered, unless the design also has eye 

appeal.  Some candidates did appreciate this, and mentioned that they would check 

whether the designer had aesthetic considerations in mind when designing the switch.   

 

Most candidates were aware of the exclusion for sculptures under regulation 33.  

  

Question 6 

 

Question 6 tested candidates’ knowledge of the term and renewal timing for registered 

designs.  For part a, many candidates simply answered that the term of copyright in a 

registered design is “15 years”.  However, it should have been clear from the answers 

that the term runs from the filing date of the application, or from the priority date for a 

convention application.     

 

Under part b, some candidates did not mention that the 5 and 10 year renewal terms 

run from the filing or priority date (as above).  Many candidates did not mention the 

six month extension that is available for paying renewals.   

 

Under part c, candidates were expected to be aware that a 6 month extension is 

available from the initial renewal deadline, but after that the registration will lapse and 

there are currently no specific provisions for restoring a lapsed design.  

 

Under part e, candidates were expected to be aware of the provisions of section 75 of 

the Copyright Act that states it is not a copyright infringement to make a 3d object, if 

it is more than 16 years from when the related artistic work was industrially applied 

(or more than 25 years in the case of a work of artistic craftsmanship).   

 

Question 7 

 

Qestion 7a(i) tested candidates’ knowledge of inventor by importation provisions.  

Some candidates answered that the client could apply for a patent but could not be 

listed as inventor.  However, that person is able to be listed as inventor by virtue of 

being the true and first importer. 

 

Under question 7(a)(ii), a number of candidates did not realise that there are unlikely 

to be importer application rights for designs – Aerospeed/Eveready v Gillette.  



 

For question 7(b) most candidates realised there could be a copyright issue.  Several 

candidates did not mention that a convention design or patent filing could capture 

your client’s product, and that a watch should be set up for that. 

 

Question 8  

 

Most of Question 8 tested candidates’ knowledge of convention priority/patent 

validity issues.  The question was answered well by many candidates.  For question 

8b, a few candidates incorrectly believed you can simply specify to IPONZ which 

claims you are claiming priority for and which you are not, when they are all fairly 

based on document A and some are also based on document P.   

 

Many candidates correctly suggested deleting the claims with a priority issue or 

withdrawing the convention priority claim.  Only a small number of candidates 

thought of filing a divisional application to separate the claims with a convention 

priority issue (to be the subject of a non-convention application) from the claims 

without a convention priority issue (to be the subject of a convention application). 

 

Candidates were expected to know that a patent granted on a false claim to convention 

priority is invalid and cannot be fixed, as granted on a false suggestion – Gumbel’s 

Patent (1958) RPC 1. 

 

For part c, candidates were expected to recite the steps of the Mond Nickel test. 

     

Question 9 

 

Question 9 tested candidates’ knowledge of requirements for patentability.   

 

For question 9a, very few candidates mentioned that method of treating a non-human 

mammal would be allowable, even though the question did not specify that the device 

is for human use.  Some candidates thought that dental methods are allowable 

generally.  However, a 2005 IPONZ Information for Clients states that a method of 

removing plaque is not patentable.  A method of reducing dental decay is also very 

unlikely to be patentable.  Most candidates realised that a tooth whitening method is 

likely to be patentable, provided the cosmetic method does not have a therapeutic 

effect. 

 

For 9c, several candidates knew of the British practice note relating to the 

patentability of board games, and the requirements for patentability.  However, few 

candidates realised or stated that the required features must be claimed, not just 

disclosed in the specification.  Additionally, there could be a novel and inventive 

game apparatus that would not need to be limited in the way outlined in the British 

practice note to be patentable. 

 

For 9d, again most candidates overlooked that the method of treating a non-human 

mammal would be patentable. 

 



Question 10 

 

Question 10 tested candidates’ knowledge of ownership/right to file issues for patents 

and designs.  For question 10(a) some candidates incorrectly thought there is a 

commissioning provision for patents that gives the commissioning party the right to 

apply for a patent application.  A few candidates realised that the commissioning 

party could possibly have an equitable ownership claim but not legal ownership of the 

invention, but overlooked that the designer was not commissioned to invent – he was 

simply commissioned to draw what the company director had invented.  That would 

raise doubt over the equitable ownership position.  In any case, that would still not 

transfer the right to apply for a patent application to the commissioning party, 

although might enable the commissioning party to challenge the ownership position 

through the Court.   

 

Most candidates realised that there is a commissioning provision in the Designs Act 

that gives the commissioning party the right to file a design application.   

 

For question 10(a)(iii), some candidates thought it would be sufficient to list the 

designer as a co-inventor, but did not realise that it would also be necessary for the 

designer to be listed as a co-applicant as there has been no assignment.   

 

For question 10(b) many candidates realised that under section 63 of the Patents Act, 

co-owners have an equal undivided share in the invention.  Most candidates failed to 

point out that the co-ownership position is subject to any agreement to the contrary.  


